„ÎMPREUNĂ PENTRU O ȘCOALĂ FĂRĂ VIOLENȚĂ”

28 Februarie 2023Sursa: IPJ Neamț Inspectoratul de Poliție Județean Neamț în parteneriat cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Neamț din cadrul Consiliului Județean Neamț,  Inspectoratul Școlar Județean  Neamţ și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, implementează proiectul “Împreună pentru o școală  fără violență”, proiect ce urmărește conștientizarea de către elevi a consecințelor…

28 Februarie 2023Sursa: IPJ Neamț

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț în parteneriat cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Neamț din cadrul Consiliului Județean Neamț,  Inspectoratul Școlar Județean  Neamţ și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, implementează proiectul “Împreună pentru o școală  fără violență”, proiect ce urmărește conștientizarea de către elevi a consecințelor actelor de violență asupra propriei persoane și asupra celorlalți (colegi, cadre didactice, părinți, prieteni etc).

Proiectul se adresează elevilor din ciclul gimnazial ( clasele a – VII-a  și a VIII-a) dar și elevilor din ciclul liceal ( clasele a IX-a și a X-a) și se va desfășura pe parcursul anilor școlari 2022-2023 și 2023-2024.

Primele activități, din cadrul acestui proiect au fost desfășurate de polițiștii de siguranță școlară și prevenire, astăzi, la Liceul Carol I din Bicaz.

Proiectul este centrat pe desfășurarea de activități informativ preventive, pentru creșterea gradului de informare, educare și conștientizare a copiilor cu privire la implicațiile formelor de violență și a fenomenului de bullying, prin abordarea în cadrul orelor de curs au unor tematici de natură juridică menite să reducă numărul faptelor de violență în incinta unităților școlare.

Informarea  elevilor, privitor la legislația în vigoare și la modul de acțiune în cazul unei posibile victimizări este un capitol care face parte din discursul polițiștilor, ce desfășoară  constant activități în unitățile școlare. Aceste activități au drept scop reducerea implicării minorilor în fapte antisociale, prin conștientizarea consecințelor pe care astfel de fapte le pot avea asupra viitorului lor.

La nivel macro, societățile se confruntă cu un grad ridicat de violență (de limbaj, de  atitudine, de comportament), violență care se întâlnește pe stradă, la televizor, în rândul modelelor promovate de societate. Un mediu suprasaturat de astfel de manifestări își pune amprenta asupra percepției pe care copiii o au în legătură cu acestea și, implicit, influențează comportamentul minorilor.

Astfel, violența din școală nu îşi are originile în unitățile de învățământ, ci este o reflexie a ceea ce se întâmplă în afara acestora.

Școala nu este o entitate izolată, un spațiu social autonom, necorelat la dinamica socială, neafectat de conflictele și dificultățile cu care se confrunta societatea. Ea este o parte integrantă a comunității largi, iar problemele cu care se confrunta ca instituție și mediu de formare a tinerilor privesc întreaga societate.

În rândul copiilor agresivitatea cunoaște o multitudine de moduri de exprimare, de la  agresivitate fizică, agresivitate verbală la agresivitatea manifestatată prin jigniri, intimidare, discriminare, marginalizare sau hărțuire.

În acest sens, proiectul își propune susținerea de către polițiști a sesiunilor de informare cu elevii implicați în proiect, activități de informare pe teme specifice pentru prevenirea victimizării minorilor și pentru diminuarea riscului infracțional şi victimal în rândul minorilor la nivelul Județului Neamț.

Totodată vor fi transmise elevilor informații de natură juridică, în vederea adoptării de către aceștia a  unui comportament bazat pe respectarea legii și a normelor sociale urmând să primească materialele informative realizate în cadrul proiectului.

Pentru susținerea proiectului și a demersului preventiv, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Neamț a sprijinit realizarea de afișe, pliante/ carduri de informare pentru elevi, semne de carte, agende și pixuri.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *