BULETIN DE PRESĂ 22 MARTIE

Activități ale polițiștilor, la Roman, premergător zilei poliției La data de 25 martie 2023 sărbătorim 201 de ani de la atestarea documentară a Poliției Române. Astfel, pentru a marca acest eveniment, la data de 21 martie, polițiștii nemțeni au poposit în mijlocul copiilor din municipiul Roman. La activități, alături de polițiștii de la Poliția municipiul…

Activități ale polițiștilor, la Roman, premergător zilei poliției

La data de 25 martie 2023 sărbătorim 201 de ani de la atestarea documentară a Poliției Române.

Astfel, pentru a marca acest eveniment, la data de 21 martie, polițiștii nemțeni au poposit în mijlocul copiilor din municipiul Roman.

La activități, alături de polițiștii de la Poliția municipiul Roman au participat polițiști de prevenire și de siguranță școlară, criminaliști, polițiști de rutieră, luptători din cadrul Serviciul de Acțiuni Speciale Neamț, polițiști din cadrul Biroul pentru Protecția Animalelor și din cadrul Serviciului Pregătire Profesională Neamț.

Punctul culminant al acestei întâlniri au fost exercițiile demonstrative prezentate de câinii polițiști împreună cu conductorii lor și traseu aplicativ destinat copiilor.

Aceștia au fost extrem de încântați de această întâlnire, au testat semnalele acustice, au admirat tehnica din dotare și au pus întrebări legate de munca de polițist.

Și cei mari au participat la întâlnirea cu   oamenii legii, bucuroși să îi întâlnească în acest moment festiv.

Mulțumim pentru prezență tuturor participanților!

 

Acțiuni ale polițiștilor, pe linia prevenirii și combaterii infracțiunilor contra patrimoniului cultural național

În perioada 17-21 martie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Neamț au desfășurat acțiuni, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor contra patrimoniului cultural național.

Polițiștii au acționat pentru depistarea persoanelor care desfășoară activități de detecție neautorizate sau în zonele siturilor arheologice, din Piatra-Neamț, Roman și Târgu-Neamț.

Pe timpul acțiunilor nu au fost constatate nereguli, nefiind aplicate sancțiuni contravenționale. Persoanele identificate de polițiști, care efectuau activități de detecție în mod organizat, au fost instruite cu privire la continuarea activităților de detecție utilizând serverul cartografic http:/map.cimec.ro.

Polițiștii vă aduc în atenție prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 43 din 2000, privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, publicată în Monitorul Oficial al României, republicată:

 Efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică, se consideră distrugere a monumentelor istorice şi se pedepseşte potrivit prevederilor legii penale.

Echipa de cercetători care îşi desfăşoară activitatea într-o localitate are obligaţia de a salubriza locul în timpul şi la finalizarea lucrării.

Totodată, accesul cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi confiscarea detectoarelor.

Constituie contravenţii următoarele fapte:

– desfăşurarea, fără autorizaţia, de cercetări arheologice, precum şi a oricăror alte activităţi care afectează integritatea sau pun în pericol conservarea patrimoniului arheologic;

– neanunţarea descoperirilor arheologice, de către titularul autorizaţiei de cercetare;

– neanunţarea în termenul stabilit de prezenta ordonanţă, a descoperirilor arheologice întâmplătoare;

-nerespectarea avizului Ministerului Culturii şi Cultelor sau emiterea autorizaţiei de construire în absenţa acestui aviz pentru lucrările de construire sau de desfiinţare din zonele cu patrimoniu arheologic reperat;

– deţinerea de detectoare de metale, fără autorizaţie;

– deţinerea de detectoare de metale, fără aviz.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *