BULETIN DE PRESĂ 5 APRILIE
Grija față de animale în atenția polițiștilor Biroului Protecția Animalelor La data de 4 aprilie a fost Ziua Internațională a Animalelor fără stăpân, context în care vă aducem în atenție câteva aspecte de interes. Legea 205 din 2004 privind protecția animalelor prevede faptul că, abandonul și sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea…
Grija față de animale în atenția polițiștilor Biroului Protecția Animalelor
La data de 4 aprilie a fost Ziua Internațională a Animalelor fără stăpân, context în care vă aducem în atenție câteva aspecte de interes.
Legea 205 din 2004 privind protecția animalelor prevede faptul că, abandonul și sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului reprezintă un act de cruzime fata de animale și se sancționează cu amendă de la 3.000 la 12.000 lei.
Abandonul câinilor revendicați sau adoptați, din adăposturile de animale, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 5 ani.
Conduita corectă, în cazul câinilor fără stăpân, este cea de a sesiza consiliile locale ale primăriilor unde aceștia sunt observați, pentru ca autoritățile locale să dispună ridicare acestora și plasarea în adăposturi, de unde pot fi adoptați, de către persoane responsabile.
Atragem atenția iubitorilor de animale, care hrănesc ocazional câini fără stăpân, că gestul lor este unul cu caracter efemer, întrucât pe termen lung dacă nu își asumă responsabilitatea de a îngriji un animal de companie și de a-i oferi adăpost, hrană și apă, posibilitatea de mișcare suficientă și asistență medicală așa cum prevede legea.
Un gest de responsabilitate este adoptarea animalului, sterilizarea și microciparea acestuia.
Polițiștii Biroului Protecția Animalelor Neamț primesc spre soluționare petiții, ce privesc abandonul de către persoane necunoscute a puilor de animale, în zone limitrofe localităților, care sunt mai puțin tranzitate de autoturisme și oameni.
Eforturile polițiștilor se îndreptă spre identificarea persoanelor care aleg o astfel de conduită iresponsabilă și sancționarea acestora.
Cei care doresc să sesizeze abandonul unor animale, sau alte situații aflate în competența Biroului pentru Protecția Animalelor, pot apela 112 atunci când este vorba despre o situație critică, sau pot transmite sesizarea scrisă la adresa de e-mail cabinet@nt.politiaromana.ro.
***
La data de 06 martie a.c. , polițiștii din cadrul Biroului Protecția Animalelor Neamț s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat, din Poiana Teiului, deține o fermă de bovine, cărora nu le asigură condițiile minime de întreținere și bunăstare.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că, bovinele nu ar fi fost întreținute, neavând hrană suficientă și un adăpost corespunzător pe timpul iernii. Totodată, condițiile de viață ale animalelor erau insalubre.
Bărbatul a fost sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 3.000 lei, pentru nerespectarea dispozițiilor articolului 5, alineatul 1, litera b din Legea 205 din 2004, respectiv nu a asigurat cantități suficiente de hrană animalelor pe care le deține, motiv pentru care acestea sunt subnutrite.
***
În urma unui anunț, publicat în mediul on-line, în care apărea un pui cane corso cu urechile cupate, polițiștii s-au sesizat din oficiu și au efectuat activități în vederea depistării și identificării deținătorului câinelui.
La data de 22 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Protecția Animalelor Neamț au deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau alte scopuri necurative cum ar fi codomia, culoarea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților, conform Legii 205 din 2004.
***
La data de 24 martie a.c., prin apel 112, a fost sesizat faptul că o persoană neidentificată a abandonat un câine, la intrarea în orașul Târgu- Neamț.
Polițiștii din cadrul Biroului Protecția Animalelor Neamț s-au deplasat la fața locului, fiind identificată mașină din care a fost abandonat câinele în cauză.
În urma investigațiilor efectuate de polițiști a fost identificat proprietarul mașinii cât și deținătorul de drept al câinelui, o femeie din localitatea Răucești.
Aceasta a fost sancționată contravențional cu amendă, în cuantum de 3.000 ron, pentru abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului.
Câinele abandonat a fost adoptat de către un bărbat, din Târgu-Neamț care îl va îngriji, oferindu-i asistența medicală de specialitate și un adăpost corespunzător.
CIRCULAȚI CU ATENȚIE ÎN CONDIȚII METEO NEFAVORABILE!
În contextul condițiilor meteo nefavorabile, pentru creșterea gradului de siguranță în deplasările pe drumurile publice și pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț transmit următoarele recomandări:
– Acționarea pedalei de accelerație trebuie făcută cu moderație, mai ales atunci când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului și pe ceilalți participanți la trafic.
– Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență.
– Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
– Folosiți luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă! Curătați în permanență farurile, lămpile de semnalizare, geamurile autovehiculului, asigurați buna funcționare a ștergătoarelor de parbriz și folosiți corespunzător instalația de ventilație-climatizare!
– În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile (sub formă de lapoviţă sau ninsoare), precum şi vântul puternic, pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.
– Nu folosiţi telefonul fără dispozitive de tip ,,mâini libere” şi nu vă urcaţi la volan obosiţi sau sub influenţa alcoolului ori a substanţelor cu efect psihoactiv!
– Pentru pietoni recomandăm să sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului sau în condiţii de vizibilitate redusă, şi să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.
De asemenea, nu vă îngustaţi câmpul vizual cu articole de vestimentaţie voluminoase şi traversaţi prin locurile permise, după ce vă asiguraţi că şoferii au observat intenţia de a traversa şi fără a vă grăbi, pentru ca aceştia să aibă timpul necesar pentru a opri în condiţii de siguranţă.
Totodată, înainte de a pleca la drum, verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți și pregătiți autovehiculul pentru drum, verificând funcționarea sistemelor de iluminare-semnalizare, ventilare-degivrare, dar și verificând informații actualizate despre situația traficului, pe care le puteți găsi pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic .