SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂȚII- SIGURANȚA COPIILOR

22 Mai 2023Sursa: IPJ NEAMȚ Prevenirea criminalității reprezintă o prioritate a Poliției Române și vizează, din perspectiva structurilor de profil, dar și a celor operative, o informare permanentă a populației cu privire la noile forme de manifestare a infracționalității, factorii favorizanți și modalitățile de prevenire necesare creșterii gradului de siguranță personală și a bunurilor. Prima…

22 Mai 2023Sursa: IPJ NEAMȚ

Prevenirea criminalității reprezintă o prioritate a Poliției Române și vizează, din perspectiva structurilor de profil, dar și a celor operative, o informare permanentă a populației cu privire la noile forme de manifestare a infracționalității, factorii favorizanți și modalitățile de prevenire necesare creșterii gradului de siguranță personală și a bunurilor.

Prima zi din cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității ne-a adus aproape de elevii de la Școala Profesională Specială Ștefan cel Mare.

Deși tinerii au fost emoționați, legat de prezența polițiștilor în mijlocul lor, din primele secunde aceștia au uitat de emoții, iar zâmbetele lor au “vorbit” aceeași limbă.

Temele abordate de polițiști au plecat de la prevenirea delincvenței juvenile, răspunderea minorilor în fața legii precum și recomandări pentru prevenirea victimizării lor atât în societate cât și în comunitate.

Copiii sunt centrul interesului nostru al adulților și mesajul comun al întâlnirii a fost unul comun, respectiv siguranță pentru toți copiii.

***

Dragi copii şi adolescenţi vă recomandăm să NU luaţi parte la fapte care contravin legii şi sunt considerate contravenţii sau infracţiuni.      

În conformitate cu legea minorii cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani răspund penal într-o manieră diferenţiată.

Astfel, cei cu vârsta cuprinsă între 14-16 ani răspund penal numai dacă, în urma unei expertize medico-legale de natura psihiatrică şi psihologică, se dovedeşte că au avut discernământ în momentul săvârşirii faptei.

Discernămîntul constă în capacitatea autorului de a-şi da seama de faptele sale şi de consecinţele pe care le produce săvârşirea lor.

Minorilor care au comis fapte penale li se pot aplica măsuri educative neprivative de libertate şi măsuri educative privative de libertate.

Sancțiunile se stabilesc de către instanța de judecată, în principal după vârsta şi gravitatea faptei la care, pentru individualizarea pedepsei, trebuie să se mai tina cont de o serie de factori: gradul de pericol social al faptei, starea fizică şi dezvoltarea intelectuală a minorului, dacă a mai săvârșit alte fapte, ținută morală, situația sa familială şi orice alte date privind minorul şi posibilitățile lui de îndreptare.

Măsurile educative neprivative de libertate sunt:

a) stagiul de formare civică;

b) supravegherea;

c) consemnarea la sfârșit de săptămână;

d) asistarea zilnică.

Măsurile educative privative de libertate sunt:

a) internarea într-un centru educativ;    

b) internarea într-un centru de detenție.

Faptele care contravin legii funcție de gravitate și impactul lor sunt clasificate în contravenții sau infracțiuni. Dacă în cazul contravențiilor consecința este un avertisment sau o amendă, în cazul infracțiunilor vorbim de pedepse mai serioase.

PUTEȚI EVITA COMPORTAMETUL DEVIANT!

Nu vă lăsaţi atraşi de aşa numiţi ,,prieteni”  în comiterea unor  infracţiuni  ale caror consecinţe pot fi grave!

Consumul de băuturi alcoolice este cauza comiterii celor mai multe infracţiuni cu violenţă. Din păcate, pentru multi tineri distracţia este condiţionată de consumul de alcool sau, mai rău, de droguri.

Dacă organizaţi o petrecere acasă, asiguraţi-vă că nu vor veni persoane care consumă alcool în exces ori  droguri, pentru ca veţi suporta rigorile legii.

Evitaţi disputele verbale, persoanele irascibile, puse pe harţă şi nu vă implicaţi în scandaluri sau încăierări.

Folosiţi un limbaj controlat, fără jigniri şi evitaţi pe cât posibil compania persoanelor cunoscute ca alcoolice.

Nu vă faceți singuri dreptate lovind adversarul! De la o palmă sau o îmbrânceală, victimă se poate dezechilibra şi lovi, iar riscul unor complicații sau chiar decesul nu este de neglijat.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *