SĂ ÎNCEPEM ȘCOALA CU ALEGERI ÎNȚELEPTE

06 Septembrie 2023Sursa: IPJ NEAMȚ Astăzi vrem să vă reamintim un subiect important care afectează siguranța elevilor: consumul de substanțe interzise și situațiile de risc generate de acestea. Ce sunt substanțele interzise? Substanțele interzise includ droguri ilegale precum marijuana, cocaina, ecstasy, dar și amestecuri sintetice cu efecte devastatoare asupra organismului. De ce trebuie să le evităm?…

06 Septembrie 2023Sursa: IPJ NEAMȚ

Astăzi vrem să vă reamintim un subiect important care afectează siguranța elevilor: consumul de substanțe interzise și situațiile de risc generate de acestea.

Ce sunt substanțele interzise? Substanțele interzise includ droguri ilegale precum marijuana, cocaina, ecstasy, dar și amestecuri sintetice cu efecte devastatoare asupra organismului.

De ce trebuie să le evităm? Consumul de substanțe interzise poate avea consecințe grave asupra sănătății fizice și mentale, performanței școlare și viitorului nostru. Ele pot deveni dependență și să ne afecteze relațiile cu prietenii și familia.

Cum vă puteți proteja și evita aceste riscuri?

Comunicați deschis: părinți, vorbiți deschis cu copiii voștri despre riscurile consumului de substanțe interzise și consecințele acestuia. Elevi, învățați să discutați cu părinții și profesorii dacă aveți întrebări sau preocupări.

Școala ca refugiu: în școală, suntem într-un mediu sigur și de învățare. Folosiți această oportunitate pentru a vă dezvolta abilitățile și pasiunile într-un mod sănătos și pozitiv.

Învățați să spuneți NU: învățați să luați decizii responsabile și să spuneți “NU” presiunilor grupului sau tentațiilor. Aveți încredere în forțele voastre și în valorile voastre.

Faceți cunoștință cu cercul de prieteni: încurajați prietenii copiilor dumneavostră să vină în casa voastră, astfel încât să puteți cunoaște cu cine se asociază copiii voștri. Puteți observa comportamente și schimbări în starea lor de bine.

Implicați-vă în activități extrașcolare: ocupațiile sănătoase și activitățile extrașcolare pot ajuta la menținerea copiilor ocupați și interesați în dezvoltare personală, reducând astfel timpul liber în care pot fi tentați să experimenteze cu substanțe interzise.

Căutați ajutor: dacă vă confruntați cu orice fel de presiune sau tentație, nu ezitați să căutați ajutor din partea unui adult de încredere, un consilier școlar sau o linie telefonică specializată.

Consumul de substanțe interzise poate avea consecințe grave asupra sănătății și viitorului copiilor noștri. Protejarea lor începe cu informație și comunicare deschisă.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *