BULETIN DE PRESĂ 12 OCTOMBRIE
Depistați în flagrant de polițiști La data de 11 octombrie a.c., în jurul orei 21:30, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Borlești aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe linie de supraveghere și control a traficului rutier, în localitatea Rediu, au efectuat semnal acustic și luminos pentru oprirea unui autoturism. Conducătorul auto nu s-a…
Depistați în flagrant de polițiști
La data de 11 octombrie a.c., în jurul orei 21:30, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Borlești aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe linie de supraveghere și control a traficului rutier, în localitatea Rediu, au efectuat semnal acustic și luminos pentru oprirea unui autoturism.
Conducătorul auto nu s-a conformat, fiind urmărit pe o distanță de aproximativ 2 km, acesta îndreptându-se spre lunca Bistriței, pe un teren neamenajat, unde a abandonat mașina, fiind identificat la o distanță de aproximativ 500 metri față de aceasta.
Conducătorul auto în vârstă de 51 de ani, din Rediu, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o concentrație de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză a fost întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanțe.
***
La data de 11 octombrie a.c., în jurul orei 21:30 polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Gârcina au efectuat semnal regulamentar de oprire, în localitatea Pângărați, a unei
motociclete condusă de o persoană de sex masculin, care se deplasa pe D.C. Stejaru.
Acesta nu s-a conformat indicațiilor organelor de politie, continuându-și deplasarea, fiind depistată de polițiști pe raza localității Pângărăcior.
În urma verificărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că motocicleta nu era înmatriculat, iar conducătorul auto, în vârstă de 15 ani, nu posedă permis de conducere, pentru nicio categorie de vehicule.
În cauză a fost întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Update/Bănuit de furt calificat, reținut de polițiști
La data de 11 octombrie a.c., persoana în cauză a fost prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Neamț care a dispus față de aceasta măsura controlului judiciar.
Totodată, în urma extinderii cercetărilor s-a stabilit că la comiterea faptelor ar fi participat alte două persoane cu vârste de 14, respectiv 18 ani, fiind dispusă extinderea urmăririi penale față de aceștia pentru comiterea infracțiunilor de furt calificat.
În urma administrării materialului probator, tânărul de 18 ani a fost reținut pentru 24 de ore, fiind cercetată sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.
Reamintim că, la data de 4 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț au fost sesizați, de către o femeie de 67 de ani, din Târgu-Neamț, cu privire la faptul că persoane necunoscute i-au sustras mai multe bunuri din locuință.
La data de 6 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției orașului Târgu-Neamț au fost sesizați, de către aceeași femeie, cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns prin efracție într-o anexa a locuinței de unde au sustras bunuri.
Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat faptul că, persoane necunoscute ar fi pătruns prin efracție în imobilul pârții vătămate de unde ar fi sustras mai multe bunuri, pe care ulterior le-ar fi vândut, cauzând un prejudiciu de aproximativ 20.000 lei.
În urma documentării activității infracționale, polițiștii din cadrul Formațiunii de Investigații Criminale Târgu-Neamț, au identificat și depistat persoana bănuită de comiterea faptei, un minor de 17 ani, din Târgu-Neamț.
Aproximativ 20% din valoarea prejudiciului a fost recuperat de polițiști și restituit persoanei vătămate.
În urma administrării materialului probator, persoana în cauză a fost reținută pentru 24 de ore, fiind cercetată sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.
Atenție la înșelăciunile din mediul on-line
La data de 10 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 51 de ani, din Roman, cu privire la faptul că a fost indusă în eroare și prejudiciată de suma de 499 de euro.
Cu ocazia cercetărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că, la data de 10 octombrie a.c., în timp ce persoana vătămată se afla la domiciliu și utiliza o platformă de socializare, ar fi accesat o reclamă de tranzacționare a companiei Hidroelectrica, fiind ulterior contactată de către o persoană necunoscută pe telefonul mobil.
Aceasta, fiind îndrumată telefonic de persoana respectivă, ar fi accesat o pagină de internet, introducându-și datele de pe cardul bancar, autorizând astfel o plată în valoare de 499 de euro.
Ulterior, persoana vătămată ar fi fost contactată de reprezentanții băncii, constatând că tranzacția efectuată este o fraudă.
În cauză se continuă cercetările cu privire la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.
***
Fiți sceptici față de oferte prea bune pentru a fi adevărate: dacă ceva pare prea bun pentru a fi adevărat, este posibil să fie o înșelătorie. Gândiți-vă de două ori înainte de a investi sau de a face plăți online în urma unor promisiuni extraordinare.
Nu dezvăluiți niciodată date personale sau financiare online: nu furnizați niciodată informații precum datele cardului bancar, numărul de asigurare socială sau parole prin intermediul mesajelor, apelurilor telefonice sau pe site-uri web necunoscute.
Nu faceți clic pe link-urile suspecte: dacă primiți mesaje sau e-mailuri care par ciudate sau suspecte, evitați să faceți clic pe link-urile sau să descărcați fișierele atașate. Ele pot conține programe malware sau să vă redirecționeze către site-uri false.
Verificați întotdeauna identitatea și autenticitatea surselor: dacă sunteți contactați de către o persoană sau o organizație pe internet, verificați întotdeauna dacă sunt legitime. Căutați informații despre companie sau persoană și sunați la numărul oficial pentru a vă asigura că este în regulă.
Folosiți o parolă sigură: utilizați parole complexe și unice pentru conturile online. Evitați parolele simple sau ușor de ghicit, cum ar fi datele de naștere sau numele de familie. Un manager de parole poate fi util pentru a vă ajuta să gestionați parolele în condiții de siguranță.
Păstrați software-ul actualizat: asigurați-vă că sistemul dvs. de operare, browserul web și software-ul de securitate sunt mereu actualizate la ultimele versiuni pentru a preveni vulnerabilitățile cunoscute.
Fiți atenți la semnale de avertizare: dacă sunteți presați să faceți o plată rapid sau să dezvăluiți date personale sub pretextul unei urgențe, gândiți-vă de două ori. Aceasta poate fi o tactică comună folosită de înșelători.
Împărtășiți experiențele: comunicarea cu prietenii și familia despre potențialele înșelătorii online vă poate ajuta să evitați capcanele. Dacă sunteți nesiguri cu privire la ceva, cereți părerea cuiva de încredere înainte de a lua o decizie.
Consultați autoritățile: dacă ați fost victima unei înșelătorii online, raportați-o autorităților competente și băncii înainte ca situația să devină mai gravă.
Învățați în permanență: cu tehnologia în continuă evoluție, educația continuă este crucială. Fiți deschiși la învățare și informați-vă în legătură cu noile amenințări și strategii de protecție online.
Amintiți-le acest lucru persoanelor în vârstă și încurajați-le să fie precaute și să caute ajutor atunci când au nelămuriri în legătură cu activitățile lor online.