ATENȚIE LA CUMPĂRĂTURILE ON-LINE!
La data de 29 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați, de către un bărbat, în vârstă de 69 de ani, din Roman, cu privire la faptul că a fost victima infracțiunii de înșelăciune. În urma verificărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că, la data de 09 aprilie a.c., persoana…
La data de 29 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați, de către un bărbat, în vârstă de 69 de ani, din Roman, cu privire la faptul că a fost victima infracțiunii de înșelăciune.
În urma verificărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că, la data de 09 aprilie a.c., persoana vătămată ar fi comandat on-line două telefoane mobile, achitând contravaloarea acestora, fără a primi aceste produse, deși la data 25 aprilie a.c. persoana vătămată ar fi fost notificată printr-un mail cu privire la faptul că produsele au fost livrate cumpărătorului.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.
***
Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, vă îndeamnă ca în perioada minivacanței de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, să manifestați prudență în ceea ce privește cumpărăturile online, deoarece este o perioadă aglomerată și avem tendința să uităm aspecte importante, care ne pot face victimele unor infracțiuni online. Totodată, vă informăm cu privire la câteva reguli legate de cumpărăturile online.
Cumpărăturile online pot fi benefice, dar atenție la fraude!
În timp ce consumatorii caută chilipiruri, cadouri pentru cei dragi sau poate doar doresc să evite aglomerațiile din magazine, fraudatorii văd acest lucru ca pe o oportunitate de a păcăli oamenii cu promisiunea unor oferte și a unor economii mari de bani, oferind oportunități ”speciale” sau prezentând ”oferte-bombă” în mediul online.
CE POȚI FACE?
Cumpără doar din surse de încredere, de la firme și magazine pe care le cunoști.
Verifică review-urile și rating-urile, mai ales pe cele ale magazinelor pe care nu le cunoști și pe cele ale vânzătorilor individuali.
Atenție la reclame, ”Oferte miraculoase”, ”Afaceri-bombă”! Dacă e prea frumos ca să fie adevărat, probabil că nu e adevărat!
Nu cumpărați falsuri în mod intenționat sau înșelat, oricât de ieftin sau autentic ar părea! Produsele contrafăcute sunt de calitate inferioară, pot fi periculoase și pot contravine legii drepturilor de autor.
Verifică plățile recurente! Înainte de a furniza datele cardului pentru a iniția o plată recurentă pentru un serviciu online, află cum o poți opri dacă îți dorești.
Gândește-te de două ori înainte să plătești! Fii sigur că înțelegi riscurile pe care le implică cumpărăturile online.
Folosește carduri de credit atunci când cumperi lucruri online! Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte în ceea ce privește siguranța clienților. Dacă nu primești ce ai comandat, emitentul cardului îți poate returna banii.
Salvează toate documentele legate de achizițiile online! Acestea ar putea fi necesare pentru a stabili termenii și condițiile vânzării, ori pentru a dovedi că ai făcut plata bunurilor.
Nu trimite bani persoanelor necunoscute! Așa cum nu ai da bani unei persoane necunoscute de pe stradă, nu o face nici pe internet. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs.
Nu trimite niciodată detaliile cardului prin email! Nu trimite niciodată o copie a cardului tău, a numărului de card, PIN-ul sau orice altă informație prin email.
Cumpărăturile online pot fi benefice, dar atenție la fraude!