MĂSURI DE SIGURANȚĂ ÎN CONTEXTUL ALEGERILOR PARLAMENTARE

30 Noiembrie 2024Sursa: IPJ NEAMȚ Pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță, legalitate și ordine publică a scrutinului pentru alegerea reprezentanților Parlamentului României, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Neamț au adoptat măsuri speciale de protecție și intervenție.   Campania electorală pentru alegerile parlamentare, începută la data de 1 noiembrie, s-a încheiat oficial…

30 Noiembrie 2024Sursa: IPJ NEAMȚ

Pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță, legalitate și ordine publică a scrutinului pentru alegerea reprezentanților Parlamentului României, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Neamț au adoptat măsuri speciale de protecție și intervenție.

 

Campania electorală pentru alegerile parlamentare, începută la data de 1 noiembrie, s-a încheiat oficial astăzi la ora 7.00, deci continuarea propagandei electorale, inclusiv pe rețelele de socializare, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei.

 

Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, prin continuarea  propagandei electorale se înțelege:

• afișarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip care se referă la alegerile parlamentare

• difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile parlamentare  în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice sau private ori prin intermediul unor vehicule special amenajate.

• sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați.

 

De asemenea, până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen și participanții la acestea nu pot derula acțiuni de propagandă electorală. 

 

Menținerea conținutului cu caracter electoral referitor la alegerile parlamentare, ce a fost publicat pe durata campaniei electorale pe paginile de internet și pe platformele online de socializare și care nu face obiectul unei promovări active, plătită pentru afișarea respectivului conținut ulterior încheierii campaniei electorale, nu constituie acțiune de continuare a propagandei electorale. 

 

Pe parcursul campaniei electorale, structurile MAI au avut ca principale atribuții menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice, inclusiv cu ocazia evenimentelor cu caracter electoral, precum și cercetarea sesizărilor cu privire la posibile incidente electorale. Concluzia evaluării realizate la nivelul MAI este că din punct de vedere al sarcinilor MAI, campania electorală pentru alegerile parlamentare s-a desfășurat în condiții de normalitate.

 

Peste 850 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) – polițiști, jandarmi, pompieri și de la alte structuri al ministerului – sunt mobilizate pentru a asigura protecția  celor 490 secții de votare din județul Neamț, a transporturilor cu materiale electorale și a spațiilor de depozitare a buletinelor de vot. 

 

Forțele de ordine vor asigura măsurile de ordine publică în proximitatea secțiilor de votare și vor interveni prompt în cazul sesizărilor privind posibile fapte care încalcă legislația electorală.

 

Au fost intensificate acțiunile de patrulare în zonele aglomerate, pentru a descuraja orice tentativă de tulburare a ordinii publice și fluidizarea traficului rutier în zonele din apropierea secțiilor de votare. 

 

De la debutul campaniei electorale, la nivelul județului Neamț, au fost semnalate 3 de posibile incidente electorale, cu 20% mai puține față de campania pentru alegerile parlamentare precedente și cu 90% față de campania pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. 

 

Toate incidentele semnalate, au fost confirmate, fiind sancționate contravențional cu amenzi în valoare de 3.000 de lei.

 

O sesizare nu au fost de competența MAI așa că a fost transmise pentru competentă soluționare către Autoritatea Electorală Permanentă.

 

Sesizările au făcut referire la afișarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale și  nerespectarea prevederilor legale referitoare la tipurile de materiale de propagandă electorală ce pot fi utilizate în campania electorală – aproximativ.

 

În cazul fiecărei semnalări cu privire la un incident electoral, echipele MAI au acționat cu imparțialitate și respectarea atribuțiilor conferite de lege, indiferent de persoanele implicate.

 

În timpul campaniei electorale, efectivele MAI au asigurat măsurile pentru desfășurarea în siguranță a 2 manifestări electorale, numărul acestora fiind cu aproximativ 75% mai mic față de alegerile parlamentare din 2020. Toate manifestările electorale s-au desfășurat fără evenimente deosebite. 

 

Ca și la alegerile precedente, abaterile de la lege vor fi tratate cu maximă seriozitate, iar echipele de intervenție sunt pregătite să răspundă prompt oricăror solicitări. 

 

În ceea ce privește atribuțiile Ministerului Afacerilor Interne cu privire la alegeri, principalele misiuni ale efectivelor M.A.I. mobilizate vizează paza și protecția secțiilor de votare, asigurarea măsurilor de ordine publică, cu accent pe zona localurilor de vot și verificarea tuturor sesizărilor privind posibile contravenții sau infracțiuni electorale.

 

Vă reamintesc că și la aceste alegeri se folosește Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

 

Polițiștii, jandarmii, pompierii și celelalte efective ale M.A.I. vor acționa conform atribuțiilor legale ce le revin, cu maximă rigurozitate și echidistanță.

 

Ne bazăm pe conduita cetățenilor în a semnala imediat autorităților orice incidente sau nereguli constatate. Prin colaborarea tuturor, ne asigurăm că procesul electoral se va desfășura în cele mai bune condiții. 

 

CENTRUL DE COMUNICARE JUDEȚEAN NEAMȚ

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *