BILANȚUL ACTIVITĂȚILOR DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII DIN NEAMȚ ÎN CURSUL ANULUI 2024
20 Februarie 2025Sursa: IPJ NEAMȚ În cursul anului 2024, activitatea Inspectoratului de Poliţie Județean Neamț a fost orientată spre îndeplinirea obiectivelor stabilite în Programul managerial și în Planul de activități al inspectoratului, urmărindu-se în special menținerea la cote scăzute a criminalității și creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului. Inspectoratul de Poliție Județean Neamț a promovat…

20 Februarie 2025Sursa: IPJ NEAMȚ
În cursul anului 2024, activitatea Inspectoratului de Poliţie Județean Neamț a fost orientată spre îndeplinirea obiectivelor stabilite în Programul managerial și în Planul de activități al inspectoratului, urmărindu-se în special menținerea la cote scăzute a criminalității și creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.
Inspectoratul de Poliție Județean Neamț a promovat performanța la nivelul tuturor activităților și proceselor desfășurate privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice, contribuind astfel la dezvoltarea locală, regională și națională a serviciului polițienesc specializat, în folosul comunității.
Resursele umane
La data de 31.12.2024, în Inspectoratul de Poliție Județean Neamț, procentul de ocupare a funcțiilor prevăzute a fost de 75%.
Pregătirea profesională
Formarea profesională este un proces continuu pentru ca toți polițiștii să fie mereu pregătiți să manifeste o atitudine adecvată în relație cu cetățenii, demnă de uniforma pe care o poartă și în acord cu misiunea supremă a armei – protejarea vieții și bunurilor persoanelor.
În cursul anului 2024, polițiștii Serviciului de Pregătire Profesională au continuat să acorde o atenție deosebită procesului de instruire teoretică și practică de calitate pentru constituirea unui corp polițienesc bine pregătit, pentru a face față provocărilor unui mediu operativ extrem de dinamic.
Resursele materiale
Urmare finalizării obiectivului de investiții “Reabilitare termică în vederea creşterii eficienţei energetice şi modernizare spaţii de lucru la I.P.J. Neamţ pentru corpurile de clădiri C1, C2 şi C6 şi la U.M. 0819 pentru corpurile C1 şi C2”, a fost depusă documentația de închidere a proiectului la A.D.R.
Pentru prevenirea şi combaterea infracționalității
Poliţiştii nemțeni au desfășurat activităţi de menţinere a ordinii publice, fiind vorba, în concret, despre 16.125 de intervenţii la evenimente dintre care 5.508 în mediul urban și 10.617 în mediul rural.
În perioada analizată, au fost constatate 1.170 de infracţiuni și au fost aplicate 93.300 sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 37.000.000 de lei.
Efectivele inspectoratului au intervenit pentru aplanarea a peste 6.100 de stări conflictuale, din care peste 3.800 intrafamiliale.
Evoluția fenomenului infracțional
Analiza indicatorilor privind numărul de infracţiuni sesizate în cursul anului 2024 evidențiază un trend descendent al infracționalității sesizate, de la 10.057 infracţiuni sesizate în anul 2023 la 9.401 infracţiuni sesizate în aceeași perioadă a anului 2024 (-6,52%).
Totodată, infracţionalitatea sesizată contra persoanei a înregistrat o scădere în anul 2024, de la 3.062 infracţiuni sesizate în anul 2023 la 2.268 de infracţiuni sesizate în aceeași perioadă a anului 2024 (-25,93%).
În perioada analizată, la nivelul I.P.J. Neamț, au fost sesizate 3.277 infracțiuni contra patrimoniului, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, când au fost sesizate 3.525 astfel de infracțiuni, constatându-se o scădere cu 7,03%.
În anul 2024 criminalitatea economico-financiară sesizată a înregistrat o scădere cu 14,67%, iar polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au recuperat prejudicii de 8.048.670 de lei.
Persoane dispărute
Au fost desfăşurate activităţi de căutare a persoanelor dispărute, fiind clarificate 316 cazuri de dispariţie (217 minori și 99 majori), situaţii în care persoanele au fost încredinţate familiei sau internate în centre de profil.
La sfârşitul perioadei analizate au rămas în evidenţă 64 de persoane dispărute (6 minori si 58 de majori). Polițiștii din cadrul I.P.J. Neamț au depistat alte 39 persoane dispărute din evidențele altor unități de poliție.
Violența în familie
În ceea ce priveşte activitatea de prevenire şi combatere a infracţionalităţii asociate violenţei în familie, la nivelul I.P.J. Neamț în anul 2024, au avut loc 4.799 intervenții la cazurile de violență domestică, fiind înregistrate 1.109 infracțiuni privind violența domestică, comparativ cu 1.134 înregistrate în anul 2023 (-2,20%).
Au fost emise 321 de ordine de protecție provizorii, 140 fiind transformate în ordine de protecție de către instanțele de judecată.
Siguranța rutieră
Prevenirea accidentelor grave și a consecințelor acestora reprezintă în continuare unul dintre obiectivele prioritare ale polițiștilor nemțeni.
În cursul anului 2024, în județul Neamț s-au înregistrat 168 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 52 de persoane și rănirea gravă a 133.
Totodată, la nivelul județului Neamț, în perioada analizată au fost înregistrate 168 de accidente rutiere grave fiind soldate cu 133 persoane rănite grav și 52 persoane decedate.
Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave:
- Abateri ale pietonilor: 39 accidente, soldate cu 12 persoane decedate şi 27 persoane rănite grav, ceea ce reprezintă 23,21% din numărul total al accidentelor grave;
- Indisciplină bicicliști: 23 accidente, soldate cu 6 persoane decedate şi 17 persoane rănite grav, ceea ce reprezintă 13,69% din numărul total al accidentelor grave;
- Viteză neadaptată condițiilor de drum: 22 accidente, soldate cu 8 persoane decedate şi 16 persoane rănite grav, ceea ce reprezintă 13,10% din numărul total al accidentelor grave;
În urma activităților desfășurate, polițiștii au aplicat 46.364 de sancţiuni contravenţionale la regimul rutier.
Tot în acest an, polițiștii nemțeni au constatat 1.171 infracţiuni la regimul rutier, au reținut 5.987 permise de conducere și au retras 2.053 certificate de înmatriculare.
Numărul conducătorilor auto cercetați pentru comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe pe drumurile publice a înregistrat un trend ascendent (+5,3%), de la 233 infracțiuni în 2023, la 246 infracțiuni în anul 2024.
Regimul silvic
În domeniul silvic, în perioada analizată, au fost sesizate 229 infracţiuni la regimul silvic și au fost aplicate 1.035 de sancţiuni contravenţionale.
Totodată, s-a dispus confiscarea a 6.952 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 4.661.500 de lei.
Au fost confiscate şi indisponibilizate 12 autoutilitare specializate în transportul de materiale lemnoase.
Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase
Pe această linie, în scop preventiv şi de constatare, au fost desfăşurate 394 de acţiuni şi controale.
În cadrul activităților, au fost întocmite 102 dosare penale, au fost aplicate 35 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 38.350 de lei.
De asemenea în perioada de referință au fost efectuate 27 percheziții domiciliare în cadrul a 10 dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor la regimul armelor, munițiilor și substanțelor periculoase.
Au fost confiscate mai multe categorii de bunuri: articole pirotehnice, arme, muniții și 430.000 kg deșeuri periculoase și nepericuloase.
Protecția animalelor
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au aplicat 243 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 37.240 de lei.
La nivelul structurii, au fost sesizate 69 de infracțiuni la Legea nr. 205/2004, republicată, privind protecția animalelor, 5 infracțiuni la O.U.G. nr. 55/2002, republicată, privind regimul câinilor periculoşi și o infracțiune la O.U.G. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
Siguranța școlară
Pentru prevenirea și combaterea infracționalității în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ, polițiștii au participat la 949 de activități educativ-preventive în unitățile școlare, fiind abordate teme precum răspunderea penală a minorilor, bullyingul, prevenirea faptelor cu violență, a faptelor împotriva patrimoniului, prevenirea consumului de droguri și a traficului de persoane, respectarea regulilor de circulație.
Structurile de ordine publică și poliție rutieră au acționat în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar în scopul menținerii siguranţei elevilor şi a cadrelor didactice, prin activităţi de supraveghere şi patrulare în mediul urban şi cel rural, atât la intrarea orelor de curs, cât şi pe timpul zilei.
Poliţiştii de la structurile rutiere din cadrul tuturor subunităţilor de poliţie, precum şi cei desemnaţi cu atribuţii pe această linie, au verificat înainte de debutul anului şcolar legalitatea documentelor vizând autovehiculele destinate transporturilor de elevi, existenţa verificării stării tehnice a acestora, precum şi semnalizarea rutieră din zona unităţilor de învăţământ preuniversitar (indicatoare orizontale, verticale, precum și marcajele rutiere), sub aspectul existenței şi al viabilității acestora.
Criminalistic
Specialiștii Serviciului Criminalistic au fost solicitați să intervină la 2.786 de evenimente. În urma acestor activități, au fost ridicate 10.502 diferite categorii de urme, respectiv urme papilare, biologice, traseologice, înscrisuri şi alte urme.
În urma activităților desfășurate pe linia analizei și interpretării urmelor papilare, au fost identificate 150 de persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni.
În cadrul Biroului de Expertize si Constatări Criminalistice, au fost efectuate 115 de expertize şi constatări, fiind supuse examinării 2.062 materiale sau urme.
Intervenții și acțiuni speciale
În cursul anului 2024, polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au executat 2700 activități, în sprijinul dispozitivului de ordine și siguranță publică de pe raza de competență a I.P.J. Neamț și au participat la 9 activități de negociere.
Relația cu publicul
În ceea ce privește relația cu publicul, în anul de referință, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Județean Neamț au fost înregistrate 1.658 de petiții. Conducerea instituției a primit în audiență 78 de persoane.
În ceea ce privește activitatea Serviciului Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative, aceasta s-a desfăşurat la cele 4 ghişee de lucru cu publicul existente în județul Neamț, fiind eliberate 39.940 de certificate de cazier judiciar și 7.380 de adeverințe de integritate comportamentală.
În anul 2025, dezvoltarea unui climat sigur stradal, rutier, școlar, în familie, în mediul on line și mediul de afaceri reprezintă obiectivul principal al activității polițiștilor din județul Neamț.
Mulțumim comunității pentru susținere și pentru încrederea pe care o manifestă față de instituție, mulțumim presei pentru atenția și obiectivitatea abordării specifice muncii noastre și asigurăm încă o dată întreaga societate că îi suntem alături și că răspundem tuturor solicitărilor sale aflate în sfera de competență a poliției, cu fermitate, operativitate, disponibilitate și profesionalism.
Nu în ultimul rând, încurajăm membrii comunității să vină în sprijinul nostru, ca un partener real și să ne sesizeze despre orice abatere de la normele legale și normele de conviețuire socială, deoarece ne este necesar acest sprijin.