BULETIN DE PRESĂ 13 IULIE

Activități preventive în Roznov La data de 12 iulie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Neamț, împreună cu cei ai Biroului Siguranță Școlară, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Neamț, Poliției orașului Roznov și cu reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog au desfășurat activități cu caracter informativ-preventive,  pe raza orașului Roznov.  Activitatea a…

Activități preventive în Roznov

La data de 12 iulie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Neamț, împreună cu cei ai Biroului Siguranță Școlară, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Neamț, Poliției orașului Roznov și cu reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog au desfășurat activități cu caracter informativ-preventive,  pe raza orașului Roznov. 

Activitatea a avut ca scop conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor asociate violenței în familie și prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului. 

Totodată, polițiștii au poposit și în mijlocul copiilor aflați în tabăra organizată de Parohia Slobozia Roznov.

Aceștia au abordat cu copiii subiecte referitoare la _comportamentul celor mici și relația cu adulții, precum și efectele substanțelor ce creează dependență, cum sunt alcoolul și substanțele cu efect psihoactiv_.

Pentru că în această perioadă este în desfășurare Campania națională pentru prevenirea cyberbulliyingului, de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de violarea vieții private, activitatea a avut ca scop și creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate fenomenului de cyberbullying și a infracțiunii de violare a vieții private.

Abuzul psihologic pe internet se manifestă prin diferite moduri: hărțuire, amenințare, intimidare, excludere, adresare de injurii și mesaje obscene, urmărire online, insistență abuzivă, chiar și șantaj.

Aceste abuzuri se produc în mod deliberat, repetitiv și ostil față de o anumită persoană sau de un grup de persoane și pot avea urmări foarte grave, ajungându-se până la comportamente infracționale sau situații care pun în pericol viața, sănătatea, demnitatea și libertatea celorlalți. 

Violarea vieții private constituie infracţiune și se pedepseşte conform legii penale.

Orice persoană are dreptul la demnitate, la propria imagine și la respectarea vieții private. 

Este interzisă reproducerea în orice mod, a înfățișării fizice a unei persoane ori a vocii sale, sau utilizarea unei asemenea reproduceri, fără acordul acesteia. 

De exemplu, este nelegal să distribuiți către alte persoane conversații private cu cineva, dacă nu aveți acordul acelei persoane. 

Dacă vă certați cu prietenul/prietena, nu aveți voie să distribuiți din răzbunare de exemplu, mesaje private sau imagini cu acele persoane, fără acordul lor.

Din fericire, există instrumente de informare și cunoaștere care îi ajută pe tineri să evite conflictele, să nu răspundă provocărilor și să raporteze situații nepotrivite, având la îndemână alternative sănătoase de dezvoltare, socializare și petrecere a timpului liber în siguranță. 

CE POȚI FACE PENTRU A FI ÎN SIGURANȚĂ

-Nu posta informații personale, cum sunt adresa și numărul de telefon și nu le împărtăși cu persoane necunoscute. 

-Păstrează parolele doar pentru tine. Nu le spune nici măcar prietenilor.

-Ai grijă ce tip de poze postezi sau ce materiale foto-video distribui.

-Raportează și blochează persoane care te deranjează. 

-Anunță imediat un părinte, un adult sau Poliția, dacă te simți în pericol.

Bărbat arestat preventiv pentru mai multe infracțiuni

La data de  10 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați, de către o femeie de 66  de ani, din Roman, cu privire la faptul că a fost victima unei infracțiuni.

Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat că, în noaptea de 10 iulie a.c., în jurul orei 02:00, persoane necunoscute ar fi pătruns, în curtea exterioară a unui restaurant din municipiul Roman, unde ar fi încercat să deschidă un autoturism, ce se afla parcat în respectiva locație.

În timpul efectuării cercetării la fața locului, polițiștii au fost sesizați de către un bărbat, în vârstă de 35 de ani, din Roman, cu privire la faptul că la data de 10 iulie a.c., în jurul orei 06:00, persoane necunoscute ar fi încercat să sustragă bani din interiorul unui aparat de cafea, amplasat în fața unui magazin, din municipiul Roman.

Persoana în cauză, un tânăr de 29 de ani, din Roman, a fost identificat de polițiști.

În urma probatoriului administrat, la data de 12 iunie a.c., bărbatul în cauză, a fost reținut pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă de furt calificat, în formă continuată.

La aceeași dată, tânărul de 29 de ani a fost prezentat instanței de judecată, față de acesta fiind dispusă măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.

Acțiuni pentru prevenirea delictelor silvice

La data de 12 iulie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bicaz au oprit, pe DC 135, în localitatea Tarcău, o autoutilitară pentru verificarea legalității transportului de material lemnos.

Deoarece exista suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos transportat, autoutilitara a fost însoțită de polițiști la Ocolul Silvic Tarcău, pentru verificări, rezultând o diferență de 7,03 m.c. material lemnos transportat în plus, față de cantitatea înscrisă în documentele de transport, respectiv 23,49 m.c. material lemnos, fiind luată măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare de 4.000 de lei, conform Legii nr. 171 din 2010 și măsura complementară de confiscare a volumului de 7,03 m.c. material lemnos.

 

Persoane bănuite de încăierare, lovire, tulburarea ordinii și liniștii publice și furt, reținute de polițiști

Polițiștii au reținut trei persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 48 de ani, acestea fiind cercetate sub aspectul comiterii infracțiunilor de încăierare, lovire, tulburarea ordinii și liniștii publice și furt.

La data de 12 iulie a.c., în jurul orei 18:40 polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra-Neamţ au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe o stradă din Piatra-Neamţ are loc un scandal în care sunt implicate mai multe persoane.

Imediat, mai multe echipaje de poliție s-au deplasat la fața locului, persoanele implicate fiind identificate la scurt timp de polițiști și conduse la sediul poliției.

Investigațiile au relevat faptul că, între șase persoane cu vârste cuprinse între 15 și 48 de ani, din Piatra -Neamţ, a izbucnit un conflict spontan, în timpul căruia o femeie de 42 de ani ar fi sustras un telefon mobil.

În urma documentării activitații infracționale a celor implicați și având în vedere pericolul social al faptelor, față de trei persoane cu vârste cuprinse între 25 și 48 de ani, a fost dispusă  măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind continuate cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de încăierare, lovire sau alte violențe, tulburarea ordinii și liniștii publice și furt.

Reținut pentru infracțiuni rutiere

La data de 12 iulie a.c., în jurul orei 11:00, polițiștii din Postului de poliție Zănești au efectuat semnal regulamentar de oprire a unui autoturism, ce se  deplasa pe DN 15, în afara localității Zănești.

În urma verificărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că, persoana în cauză, un bărbat în vârstă de 34 de ani, din Piatra-Neamț nu deținea permis de conducere.

Bărbatul în cauză a fost depistat de polițiști conducând fără permis de conducere și la data de 13 iunie a.c., când acesta a refuzat recoltarea de probe biologice pentru stabilirea, cu exactitate, a alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, iar în baza probatoriului administrat, persoana în cauză a fost reținută pentru 24 de ore.

Acțiuni pentru prevenirea faptelor antisociale și a evenimentelor rutiere

La data de 12 iulie a.c., în intervalul orar 18:00-20:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Crăcăoani, împreună cu cei din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Neamț, cu jandarmii și polițiștii locali au acționat pe raza de competență a secției.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au aplicat 29 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 17.000 de lei, dintre care 19 la Legea 61/1991, 6 la O.U.G. 195/2002 și 6 contravenții la alte acte normative.

Totodată, polițiștii au retras două certificate de înmatriculare și au reținut un permis de conducere și un set de plăcuțe cu numere de înmatriculare.

Forțele de intervenție au legitimat peste 60 de persoane, fiind verificate peste 50 de autovehicule.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *